διορθώσεις στο ελεύθερο λογισμικό…


Όταν ένα πρόγραμμα εμφανίζει κάποιο πρόβλημα ειδικά όταν πρόκειται για πρόβλημα ασφάλειας θα πρέπει να βγαίνει μια νέα έκδοση του (ή να μετατρέπεται κατά κάποιο τρόπο η ήδη εγκατεστημένη έκδοση του) ώστε το πρόβλημα να διορθώνεται.

Στην περίπτωση που το πρόβλημα είναι σε κλειστό λογισμικό εάν συναντήστε κάποια δυσλειτουργία ή ακόμη χειρότερα ένα κενό στην ασφάλεια μπορείτε να το αναφέρετε στην εταιρεία που παράγει το πρόγραμμα αυτό. Από εκεί και πέρα όταν με το καλό φτάσει το πρόβλημα στην ομάδα των προγραμματιστών που συντηρεί το εν λόγω πρόγραμμα. Μετά η ομάδα αυτή θα ενημερώσει τους διαχειριστές του site και το πρόβλημα θα έχει διορθωθεί. Όσο πιο μεγάλη είναι μια εταιρεία τόσο αυξάνει η γραφειοκρατική υποδομή και η άγνοια ακόμη και των προγραμματιστών του προγράμματος για τον ακριβή κώδικα πάνω στον οποίο βασίζονται. Η διαδικασία μπορεί να πάρει από μέρες μέχρι και μήνες.

Αντίθετα στην περίπτωση του ελεύθερου λογισμικού εάν εντοπίστε μια δυσλειτουργία αν έχετε γνώσεις προγραμματισμού μπορείτε στα γρήγορα να αλλάξτε το κώδικα του προγράμματος που σας ενδιαφέρει να ενημερώστε άλλους προγραμματιστές που ασχολούνται με αυτό και μετά από λίγο να φτιαχτεί μια επίσημη διόρθωση και όχι πολύ αργότερα να περάσει στα επίσημα πακέτα της διανομής σας ελεύθερο να το κατεβάστε εσείς και κάθε άλλος άνθρωπος στο κόσμο βελτιωμένο. Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρα λένε μερικοί όμως αν δείτε αυτό το παράδειγμα που ο Erich Schubert ανάφερε ένα πρόβλημα στο Serendipity και ανάφερε ότι του πήρε 10 λεπτά της ώρας να το διορθώσει ο Thijs Kinkhorst βελτίωσε την υποβολή του μέσα σε 75 λεπτά (από την ώρα που πρωτοεμφανίστηκε το πρόβλημα) και υπέβαλε τις διορθώσεις στο Debian unstable, Χμμμ!

Για να πούμε την πάσα αλήθεια το προαναφερθέν περιστατικό δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικό της κατάστασης από την άλλη κανένα μοντέλο ανάπτυξης πέραν του ελεύθερου λογισμικού δεν μπορεί να δώσει τέτοιους χρόνους επίλυσης προβλημάτων και αυτό γιατί ο ίδιος ο προγραμματιστής έχει πρόσβαση στο κώδικα λειτουργίας του λογισμικού που χρησιμοποιεί σε αντίθεση με το κλειστό λογισμικό που ο κώδικα του αποτελεί εμπορικό μυστικό.

Όσο αφορά τους απλούς χρήστες επισημαίνω ότι ουδείς σας εμποδίζει να μάθετε προγραμματισμό. Υπάρχουν δεκάδες βιβλία σε βιβλιοπωλεία και υπάρχουν πολλές on-line πηγές για να βρείτε αυτό που θέλετε. Αν όμως δεν μπορείτε δεν έχετε χρόνο ή απλά είστε αλλεργικοί στο προγραμματισμό τι μπορείτε να κάνετε. Μπορείτε να ακολουθήστε την τεκμηρίωση σας, αν από ότι φαίνεται τα κάνετε όλα σωστά τότε λογικά στην τεκμηρίωση υπάρχουν οδηγίες για την υποβολή bugreports. Μπορεί κατά την ανάλυση των bugreports οι developers να σας ζητήσουν κάποια αρχεία conf ή log. Τα αρχεία αυτά είναι κατ’ αντιστοιχία καταγράφουν πως είναι στημένο το μηχάνημα και καταγράφουν λειτουργίες και προβλήματα που προκύπτουν, η αποστολή τους αν έχετε ένα σωστά στημένο μηχάνημα Linux δεν θα προκαλέσει ρήγμα ασφάλειας. Σύντομα (το ακριβές χρονικό διάστημα εξαρτάται από την περιπλοκότητα και την σοβαρότητα του προβλήματος) θα γίνουν οι κατάλληλες διορθώσεις για την επίλυση του προβλήματος και η ενημέρωση των βιβλιοθηκών πακέτων των περισσότερων διανομών.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *