παρτιτούρες με ανοιχτό λογισμικό


Όταν ήμουν μικρός και αθώος (λέμε τώρα) είχα αρχίσει να παίζω μουσική. Είχα μια πολύ καλή δασκάλα που με βοηθούσε πολύ και στην θεωρία και στην πρακτική. Αυτά για εμένα όμως δεν είμαι μόνο εγώ που μπορώ να διαβάσω μουσική και να καταλαβαίνω (πάνω κάτω) τι βλέπω υπάρχουν πολλοί που ξέρουν πολύ καλύτερα από εμένα να διαβάζουν και να παίζουν μουσική όπως και υπάρχουν πολλά προγράμματα για τον σκοπό αυτό αν δούμε μερικά από αυτά ενδεικτικά.

Καταρχάς θα ασχοληθούμε με το πρώτο πρόγραμμα για δημιουργία παρτιτούρας. Το Lilypond. Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα πρόγραμμα που λειτουργεί στη κονσόλα (σαν να λέμε γραμμή εντολών) και πάνω κάτω λειτουργεί ως εξής. Το χρήστης γράφει σε ένα κειμενογράφο της αρεσκείας του το “κώδικα” του τραγουδιού σύμφωνα με μια “γλώσσα προγραμματισμού” αργότερα χρησιμοποιώντας το Lilypond ο χρήστης μπορεί να μετατρέψει αυτό το κείμενο σε παρτιτούρα σε μορφή PDF. Μάλιστα ορισμένοι κειμενογράφοι όπως ο Emacs έχουν την δυνατότητα να βοηθήσουν κάποιο που γράφει “κώδικα” Lilypond με την χρήση highlighting. Το αποτέλεσμα είναι συχνά εξαιρετικό και πολλές φορές καλύτερο και ορθότερο (μην ξεχνάτε και η παρτιτούρα είναι κώδικας) από παρτιτούρες του εμπορίου. Ένα εξαιρετικό εγχειρίδιο θα βρείτε εδώ.

Φυσικά εάν έχετε την γνωστή αλλεργία της κονσόλας δεν πειράζει θα σας περάσει (ο ιατρός είπε 1 μήνα αποχή από επαφή με πρωτόγονα κλειστά λειτουργικά συστήματα) έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήστε μια GNOME εφαρμογή το Denemo που λειτουργεί ως ένα ωραίο γραφικό περιβάλλον για το Lilypond.

Για τους φίλους του KDE τώρα υπάρχει το KNoteEdit που έχει πάρα πολλές δυνατότητες και μπορεί με την χρήση γραφικού περιβάλλοντος να δώσει την δυνατότητα στο χρήστη να κάνει εξαιρετικά πράγματα. Μια από τις δυνατότητες του KNoteEdit είναι η ικανότητα να χρησιμοποιήσει και MIDI keyboard ώστε να παίζετε απλά στο keyboard σας και να εμφανίζονται νότες καθώς παίζετε μουσική. Πιο αναλυτικά όσο αφορά την χρήση του KNoteEdit θα δείτε στο πολύ εκτενές tutorial του εδώ. Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ότι πλέον η ανάπτυξη του εν λόγω προγράμματος έχει σταματήσει από την άλλη ταυτόχρονα με την ανάπτυξη του KDE 4 γίνεται η ανάπτυξη του Canopus που όμως έχει αρκετή δουλίτσα μπροστά του.

Φυσικά μια αναφορά σε τέτοια προγράμματα θα ήταν ελλιπέστατη εάν δεν είχαμε αναφερθεί στο Rosegarden καθώς είναι έχει πολλές δυνατότητες μίξεως MIDI και έτσι πάει ένα βήμα μακρύτερα από το KNoteEdit. Καθώς το rosegarden αποτελεί ένα πρόγραμμα με πάρα πολλές δυνατότητες καλό είναι να μελετήστε σε αυτή την περίπτωση το εξαιρετικό manual που ώστε να συνδέστε την έξοδο MIDI με το JACK

Μια και το αναφέραμε το JACK που επιτρέπει την χρήση των εξόδων ήχου ενός προγράμματος ώς εισόδους για ένα άλλο πρόγραμμα με πολλές δυνατότητες μίξης.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *